Is de investering in een tweede huis een slim idee?

Een tweede huis om geld mee te verdienen.

Mensen zijn tegenwoordig op zoek naar manieren om hun vermogen te laten groeien. En op zich is dat ook niet gek, gezien sparen nauwelijks geld oplevert. Het probleem zit hem er alleen in dat mensen niet weten welke manieren bij hun persoonlijkheid passen, zodat ze ook daadwerkelijk vermogensgroei kunnen realiseren, in plaats van krimp. Sommige methoden om je vermogen te laten groeien kunnen namelijk best veel stress met zich meebrengen, denk bijvoorbeeld aan het beleggen in aandelen.

Veel mensen proberen zich dan ook te focussen op een methode waarbij je niet enorm veel tijd hoeft te investeren om de nodige kennis te vergaren voordat je daadwerkelijk je vermogen kunt laten groeien. Een voorbeeld hiervan dat momenteel erg populair is, is het investeren in een tweede woning. Deze tweede woning wordt dan door de eigenaar verhuurt waardoor hij een stuk extra inkomen creëert. Dit klinkt interessant, maar er zijn zeker de nodige aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je deze richting inslaat.

Regelgeving

Allereerst heb je als huurder een behoorlijk aantal rechten en als verhuurder zijnde dien in deze te respecteren en indien de huurder ergens om vraagt kun je dus niet zomaar ‘nee’ tegen bepaalde zaken zeggen (bijvoorbeeld de CV-ketel moet worden vervangen en je hebt er op dat moment geen budget voor).

Ook belastingtechnisch komt er veel op je af als je besluit om een tweede huis te kopen.

Fiscale aspecten

Een tweede woning brengt bepaalde fiscale gevolgen met zich mee. Lees je heel goed in over deze gevolgen en raadpleeg een fiscaal adviseur indien je over bepaalde zaken vragen of twijfels hebt. Het zou immers erg vervelend zijn als je achteraf voor nare financiële verrassingen komt te staan.

Leegstand

Hoewel je in het nieuws maar al te vaak berichten hoort over een woningtekort in Nederland, staan er toch ook huizen soms langere tijd leeg. Wanneer je twee woningen hebt, loopt de hypotheek die je daarvoor hebt afgesloten uiteraard wel door en kan bij leegstand een financiële catastrofe dan ook snel hebben plaatsgevonden.

Al met al dien je dus over behoorlijk wat dingen na te denken voordat je investeert in tweede woning. Weeg daarom alle voor- en nadelen tegen elkaar af en raadpleeg ook zeker adviseurs die je kunnen helpen bij het nemen van een weloverwogen besluit.

Denk goed na over alles wat bij de aankoop van een tweede huis komt kijken.