Wil jij je keuken of badkamer vervangen? Gebruik deze waardevolle tips!

Om de paar jaar zal je iets moeten doen aan het onderhoud van je huis. Of het nu om het schilderwerk gaat, om de gordijnen of om de vloerbedekking. Als je de waarde van jouw huis op peil wilt houden, dan zal je er af en toe mee aan de slag moeten. Daarnaast zijn er bepaalde zaken die vallen onder het groot onderhoud. Denk aan het leidingenwerk, de keuken, het sanitair, de verwarming en de luchtbehandeling.

In dit artikel gaan we in op het vervangen van de keuken en de badkamer. We geven je diverse zaken om over na te denken als je deze twee onderdelen van de inrichting van jouw huis onder handen gaat nemen.

Vervangen van de keuken

Een keuken gaat doorgaans zo’n 20 jaar mee. Dan is het de vraag of je de hele keuken gaat vervangen of juist het een en ander gaat opknappen. De staat van de apparatuur speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol. Het zou kunnen dat je nu bijvoorbeeld liever een grotere kookplaat wil en een grotere oven. Als de oven nu is ingebouwd in de keuken, dan zal er flink verbouwd moeten worden. Kijk maar eens naar het aanrechtblad! Stel dat dit blad uit hardsteen bestaat, dan is het meestal moeilijk dit blad te behouden. Echter, zo’n hardstenen blad is vaak een kostbaar onderdeel van de keuken.

Ga bij de aanschaf van een nieuwe keuken dus na wat het doel is van de keuken. Ik ken mensen die om de 5 tot 10 jaar een nieuwe keuken kopen. Daarbij kopen ze top klasse apparatuur, die ze 2 of 3 keer hergebruiken in de nieuwe keuken. Ze kopen dan een keuken voor enkele duizenden euro’s, die voldoet aan de nieuwste trends. Ze proberen wel zoveel mogelijk het bestaande leidingwerk te gebruiken. Dus bij de planning van de opstelling proberen ze daar zo veel mogelijk rekening mee te houden. Je moet het maar leuk vinden dat je iedere paar jaar even in de rommel zit, maar je hebt wel steeds wat nieuws!

Vervangen van de keuken

 

Voor wat voor keuken kies jij?

Een keuken is iets heel persoonlijks! Ook wat je ermee gaat doen. Er zijn mensen die een prachtige keuken hebben, maar eigenlijk nooit koken. Zij zien de keuken meer als een meubelstuk dat mooi moet zijn om naar te kijken. Maar voor de meeste mensen is een keuken een gebruiksvoorwerp. Dan is veel werkruimte heel belangrijk! Houd daarnaast rekening met de ruimte tussen de gootsteen en de vaatwasser en dat je niet teveel afstand creëert tussen het fornuis en de gootsteen.

Kijk ook naar de werkhoogte. Wie kookt er het meest? Stel dat je klein van stuk bent en de keuken een lage opstelling heeft, dan kan dat al een probleem zijn bij de verkoop! Kijk dan of je de kookplaat lager kunt maken, zodat je wel goed en veilig kunt werken en een gedeelte van het aanrechtblad kunt verlagen. Maar denk ook eens aan een losse snijtafel, eventueel geheel vervaardigd uit de materialen die in de keuken zelf zijn gebruikt.

Vervangen van het sanitair

Eigenlijk geldt hier hetzelfde als bij de vervanging van de keuken. Ga je voor zeer duurzaam, of wil je na een jaar of 10 alles weer vervangen? Nu is een badkamer wel een veel ingrijpendere verbouwing, dus hier kies je misschien niet zo snel voor, maar goed: het is een optie.

Stel dat je voor een badkamer kiest waar je vele jaren mee vooruit wilt, dan is het belangrijk dat je een degelijke en duurzame oplossing kiest. Houdt er dan ook rekening mee, hoe lang je denkt dat je nog in het huis woont en wat de samenstelling van je gezin is en hoe vaak en hoeveel gasten je ontvangt, die blijven slapen en gebruik maken van je badkamer.

Het belangrijkste advies dat we je kunnen geven is: kies een neutrale badkamer qua kleuren en gebruik van materialen.

Bijvoorbeeld in het begin van de jaren zeventig waren olijfgroene badkamers erg in. Je komt ze zelfs nu nog wel eens tegen in oude woningen. De houdbaarheid van zo’n kleur badkamer was in feite na een jaar of 10 al voorbij.

Het is dus verstandig om bijvoorbeeld voor wit of crème te kiezen voor het sanitair. Al zou je er zelfs ook witte tegels bij nemen, dan is dat ook geen probleem, omdat je met de accessoires, zoals badmatten, handdoeken en andere aankleding, alsook de verlichting sfeer kunt brengen in de badkamer.

Als je denkt binnen een jaar of 5 tot 10 je huis te verkopen, dan is het verstandig om zo neutraal mogelijke keuzes te maken voor wat betreft de badkamer en de keuken. Vraag maar eens aan makelaars hoe vaak een koop toch is afgeketst omdat de keuken en het sanitair niet bevielen.

Vervangen van de badkamer