Wat levert dakisolatie je op?

Dat is een goede vraag, want het isoleren van het dak is voor veel mensen een redelijk grote investering. Echter, op de lange termijn levert dakisolatie in de meeste gevallen veel meer op dan dat het je heeft gekost. Bovendien heeft een huis met een geïsoleerd dak over het algemeen een grotere kans om verkocht te worden dan huizen waarvan de daken niet van isolatiemateriaal zijn voorzien. Lees dus snel verder om meer te weten te komen over dakisolatie.

De vele voordelen van een geïsoleerd dak

Het is natuurlijk mooi meegenomen dat, wanneer je besluit om het dak te isoleren, je de investering op de lange termijn terugverdiend en dat de verkoopbaarheid van je huis verbeterd. Maar er is meer. Door het aanbrengen van isolatiemateriaal op het dak, verhoog je ook het wooncomfort. Het isolatiemateriaal voorkomt namelijk dat de opgestegen warmte in huis langer op de zolder blijft hangen. Hierdoor zal de zolderkamer een veel aangenamer klimaat krijgen.

Maar denk ook eens aan het effect op de stookkosten. Op jaarbasis zou je al snel vele euro’s besparen, dat is toch geweldig! Zo ben je niet alleen financieel slim bezig, maar ook nog eens milieubewust. Dat zijn dus twee vliegen in een klap. Tenslotte voorkomt het isolatiemateriaal dat er zich vocht rondom het dak kan ophopen. Hierdoor voorkomt het isoleren van je dak onder andere de groei van ongezonde schimmels.

Diverse geschikte isolatiematerialen

De materialen die in de praktijk het meest worden gebruikt om aan te brengen als dakisolatie zijn glaswol, rotswol en praktische isolatieplaten.

Het voordeel van de isolatieplaten is dat het aanbrengen van de platen zeer eenvoudig is. Bovendien is de kans op huidirritaties minimaal aanwezig wanneer je het materiaal tegen het dak aan bevestigd.

Toch kiezen veel mensen ervoor om met glaswol hun dak te isoleren. De reden hiervoor is dat het materiaal goedkoper is dan de isolatieplaten, maar desondanks toch een goede isolerende werking heeft. Het nadeel van het werken met glaswol, is dat veel mensen door het contact met het materiaal uitslag op hun huid krijgen. Bovendien neemt glaswol relatief gezien veel ruimte in beslag en is de aanwezigheid van een onderdak een vereiste om het isolatiemateriaal te kunnen gebruiken.

Rotswol heeft ten opzichte van glaswol het voordeel dat de dichtheid van het materiaal hoger is. Hierdoor zul je geluiden van buitenaf binnenshuis minder goed kunnen horen. Omdat rotswol perfect in de juiste afmetingen kan worden gevormd is het materiaal ideaal om te plaatsen. Het belangrijkste nadeel van rotswol is voor veel mensen dat het voor behoorlijk heftige huidirritaties kan zorgen.

De beste isolatiemethode

Isolatiespecialisten baseren hun materiaalkeuze onder andere op het type dak. Zo zullen ze bij voorkeur bepaalde materialen enkel gebruiken bij het isoleren van een plat dak en andersom bepaalde isolatiematerialen enkel gebruiken om een schuin dak mee te isoleren. Indien je zelf geen verstand hebt van dakisolatie, dan raden wij je aan om een isolatie expert in te schakelen. Hij kan je dan adviseren welk isolatiemateriaal op welke manier het beste kan worden gebruikt. Omdat het isoleren van het dak zelf een ingewikkelde klus kan zijn, raden wij ook aan om altijd een specialist in te schakelen voor het aanbrengen van dakisolatie. Op die manier weet je zeker dat de isolatieklus op de juiste manier wordt uitgevoerd. Dat kan niet alleen narigheid voorkomen. Je profiteer dan namelijk ook optimaal van een geïsoleerd dak.Dakisolatie laten aanbrengen verdiend de voorkeur indien je daarvoor niet technisch geschoold bent.

Overigens, indien je de financiële middelen hebt, dan kan het een goed idee zijn om het isoleren van het dak te combineren met het aanbrengen van zonnepanelen. Op die manier wordt jouw woning nog milieuvriendelijker. Indien je geïnteresseerd bent in zonnepanelen, bekijk dan eens de volgende website.