Je dak in goede conditie houden

Het repareren en het onderhouden van je dak is geen eenvoudige klus.Het in een goede conditie houden van je dak, alsook het uitvoeren van een reparatie aan het dak is niet eenvoudig. Zeker niet wanneer je op zoek moet gaan naar kleine gebreken, zoals een klein lek. In dit artikel geven we je enkele tips om de conditie van je dak op peil te houden en eventuele reparaties goed uit te voeren.

Geschikte werkkleding voor op het dak

Veiligheid staat bij het repareren van je dak voorop. Dus maak niet de vergissing om te denken dat jou niks kan overkomen. Draag altijd beschermende kleding, een helm en zorg ervoor dat je schoenen hebt met een profiel dat uitglijden voorkomt.

Controle is belangrijk

Het is aan te raden om jaarlijks je dak op te klimmen en de staat ervan te checken. Op die manier zie je potentiële gebreken op tijd en kun je tijdig ingrijpen. Het beste is om de jaarlijkse inspectie in de lente of in de zomer in te plannen, omdat de kans op ijzel op je dak dan minimaal is. Daarnaast het goed om periodiek het isolatiemateriaal dat op het dak is aangebracht te checken. Indien er vocht in het isolatiemateriaal zit, dan kan het zo zijn dat het dak lek is. Ingrijpen is dan van groot belang, omdat je anders kans hebt dat het isolatiemateriaal gaat schimmelen.

Maak je dakgoot regelmatig schoon

Een van de belangrijkste redenen voor lekkages aan daken is het niet schoonhouden van de dakgoten. Op die manier kan water zich eenvoudig ophopen wanneer het regent. Vervolgens kan op de lange termijn het water door het dak dringen. Het is daardoor belangrijk om de dakgoot regelmatig te inspecteren op bladeren en ander afval dat de afvoer van water belemmerd.

Dakonderhoud en dakreparatie uitbesteden

Wanneer je besluit om het onderhoud aan het dak uit te besteden aan een bedrijf, dan is het belangrijk om een bedrijf te zoeken dat tevredenheidsgarantie aanbiedt. Lang niet alle bedrijven geven een dergelijke garantie af, maar zeker in het geval wanneer er een grote klus aan het dak wordt uitgevoerd, is het belangrijk om een tevredenheidsgarantie af te dwingen.

Voorkom oplichting

Daarnaast is het belangrijk om de contactgegevens van het bedrijf te verifiëren. Vraag ook om een btw-nummer, zodat je zeker weet dat je met een echt bedrijf zaken doet. Deze tip klinkt misschien wat overdreven, maar je zou er versteld van staan hoeveel mensen zijn opgelicht door nep bedrijven die slecht werk hebben verricht (of op basis van vooruitbetaling werken en helemaal geen werk verrichten) en waar jij dan de dupe van bent.